În urmă cu mulți ani am achiziționat un router wireless pentru a putea conecta diferite echipamente la internet. Deoarece locuiesc într-un apartament cu 4 camere (bine, asta pe lângă vilele din Canare și Maldive, dar asta e altă discuție) am fost nevoit să achiziționez un router mai puternic. Prețul a fost pe măsură, performanțele însă nu. Deși vânzătorul m-a asigurat că voi avea wifi nu doar pe prispa casei, ci chiar și în grajd, nu s-a întâmplat deloc așa.
Într-una din camere semnalul se pierdea mereu, ceea ce nu m-a deranjat în mod deosebit, până a crescut puțin MiniRockerul v1.0 și, cedând într-un final, i-am cumpărat o tabletă. (Nu, nu de BlackFriday, ci într-o zi ca oricare alta, care de dimineață părea banală și totuși am găsit tableta la preț mai bun cu 20% față de cât o puteam cumpăra de BlackFraierday.) Roboțelul v1.0 conectează tableta la youtube și se plimbă prin casă, în sufragerie însă pierde semnalul, ceea ce îl dezamăgește și îi limitează libertatea de mișcare. Așa că am căutat un tutorial pe net și m-am apucat să confecționez două antene, care teoretic ar fi trebuit să extindă la dublu aria de acoperire.
Vă voi prezenta operațiunea în câțiva pași, VĂ GARANTEZ ÎN SCRIS că dacă urmați aceeași pași veți beneficia de o acoperie wifi mai bună.
1. Am demontat acoperirile de plastic de pe antene, prin procedeul științific „apucă și trage”. Dacă nu merge, trageți mai tare, fără frică (mie nu are de ce să-mi fie frică, doar e routerul vostru). Cu această ocazie am constatat că antena propriu-zisă are doar 3 cm, restul e plastic gol, deci nu e bun decât de design.
2. Am confecționat o antenă, de probă, exact așa cum s-a prezentat în tutorial, respectând lungimile și numărul de spire menționate acolo. Am lipit antena home-made și bineînțeles că drăcușorul nu mi-a dat pace și am conectat routerul să vedem ce mare minune am făcut. Ei bine, semnalul a crescut cu o liniuță! O liniuță micuță, dar era acolo! Entuziasmul m-a cuprins, nu-mi venea să cred ce meseriaș pot să fiu! Telefonul nu mai pierdea semnalul, dar la tabletă a apărut un fenomen inexplicabil pentru mine: aveam semnal 4 linii din 5, totuși nu se putea conecta la internet. Știam eu ceva despre raportul dintre lungimea antenei și lungimea de undă, de downlink, de uplink, mi-am spus (ca un necunoscător) că probabil după ce schimb și a doua antenă, semnalul se va îmbunătăți și comunicarea între echipamente va fi stabilă. Mare greșeală.
3. Am confecționat și am schimbat și a doua antenă, moment în care semnalul a luat-o razna. Adică, nu mai era. La un metru de router aveam 1-2 linii, dacă mă îndepărtam puțin, semnalul dispărea de tot. Nu-mi venea să cred! Costurile până acum au fost zero, dar expresia de pe chipul meu cu ochii cât cepele – neprețuită.
4. Am demontat totul, apoi am refăcut lipiturile, cu simț de răspundere, să mă asigur că problema nu e din cauza vreunei lipituri proaste (n-am mai ținut un pistol de lipit în mână de ceva vreme). Rezultat zero, semnal canci, la un metru se conecta, cum mă îndepărtam, ia semnalul de unde nu-i! Prinde orbul scoate-i ochii! Am cerut sfatul unui prieten priceput în chestii de-astea, m-a ascultat atent, apoi a spus să sun la 112 și să întreb acolo ce trebuie să fac în continuare. Super-sfat, ce să vă povestesc…
5. Acest pas este cel mai important, este imperios necesar să nu săriți peste el, dacă doriți să aveți o acoperire mai bună și implicit să beneficiați de garanția mea scrisă. Mi-am deplasat bucile nobile la un magazin de specialitate, de unde am achiziționat un router modern, performant. Routerul vechi, tunat, bineînțeles că nu l-am aruncat la gunoi, ci l-am predat la un centru de reciclare a echipamentelor electronice uzate. Am configurat și conectat noul router și m-am bucurat de noua acoperire, mult mai bună decât cea veche. Routerul la care am lucrat 2 ore ca în final să ajungă la reciclat, era model 2005, nu avea norma n, doar b/g, de aici i se trăgea acoperirea slabă.
Desigur puteți executa doar pasul 5, rezultatul final va fi același (creșterea acoperirii wifi, după cum v-am promis), dar atunci unde mai rămâne senzația măreață de a fi priceput? 🙂