Digi Mobil: orașe fără roaming național

Ofertele Digi Mobil, coșmarul celor de la Orange, Vodafone, Telekom, sunt deja arhicunoscute, nu cred că ar mai fi prea multe de spus despre ele. Cum desigur știți, RCS-RDS a încheiat în aprilie 2014 un acord de roaming național cu Vodafone, fapt care a dus la o adevărată explozie de abonări, un val de portări către Digi. Însă odată cu densificarea și extinderea acoperirii, mai ales în banda de 900 MHz, Digi a restricționat accesul abonaților din anumite orașe la rețeaua Vodafone.

Personal am avut mari rețineri față de abonamentele tentante Digi, până m-am hotărât să aflu pe pielea mea adevărul: am portat numărul fix de Romtelecom al părinților în Digi, contract pe 1 an, în ideea că dacă nu suntem mulțumiți, să portăm înapoi în Romtelecom (actualul Telekom). Asta a fost în 2011, de atunci părinții mei folosesc intens telefonul, intern și internațional, neavând niciun fel de problemă și oricât de mult au vorbit, nu plăteau mai mult de 2-3 lei peste cei 11 lei cât costă abonamentul.

Astfel că, în 2014, după semnarea acordului de roaming național cu Vodafone, mi-am luat inima în dinți și mi-am portat numărul secundar în RDS, pentru cei 3 GB oferiți la fabuloasa sumă de 9 lei pe lună! Oricum era un număr pe care nu îl foloseam, odată pe an încărcam cartela să nu pierd numărul. Aici au început surprizele:

Pentru a putea testa rețeaua lor, țineam telefonul manual în rețeaua digi, am vorbit de multe ori din trafic (bineînțeles cu bluetooth) pe distanțe de zeci de km, preponderent în zone premontane și montane, deci telefonul a schimbat de câteva ori celula dar niciodată nu mi-am dat seama când. Se aude perfect, fără întreruperi, fără ecou, pe orange însă e ceva obișnuit să se întrerupă când trebuie să facă handover. Folosesc digi+orange într-un dual sim, digi (obligatoriu) în slotul care suportă 3G. Încet-încet numărul de Digi devine număr principal, cred că la toamnă pun punct tradiției și portez toată familia!

Pentru mai puțin de 9 lei/lună primesc 3GB la viteză maximă și 200 minute în afara rețelei, iar la depășirea minutelor mă costă doar 1 cent+tva/min. (Dacă doriți mai multe minute, puteți alege un abonament cu resurse nelimitate, începând de la 4 euro/lună, TVA inclusă.) Și partea cea mai frumoasă, pentru că am prelungit contractul pentru serviciile fixe, am primit o reducere de 2 euro/lună pe toată durata contractului (2 ani), deci plătesc pentru mobilul digi exact 0 lei și 0 bani! ABSOLUT GRATIS! Dar surprizele nu s-au oprit aici! Băieții ăștia sunt nebuni! După ce că mi-au făcut 100% reducere pe toată durata contractului la abonamentul de telefonie mobilă, am primit cadou opțiunea DigiFilm „pe viață”, mi-au dat un Galaxy s3 mini în 12 rate fără dobândă, mi-au dublat gratis viteza la internetul fix, zilele trecute m-au sunat că dacă doresc să mă prezint la casieria lor să îmi schimbe decodorul SD cu unul HD, gratis și fără a-mi scumpi abonamentul TV! Ceea ce am și făcut! Menționez că am abonamentele MINIME la 4 dintre serviciile lor, deci nu sunt un client business sau „premium”. Orange de câte ori mă sună încearcă să-mi bage pe gât abonamente mai scumpe și telefoane la prețuri nesimțite, cică reduse.

Totuși, dacă doriți să vă abonați la ei, verificați înainte să aveți semnal Digi, nu vă bazați pe roamingul național, deoarece, pe măsura acoperirii, RCS-RDS a restricționat total accesul în câteva orașe la rețeaua Vodafone, peste noapte și fără preaviz. Orașele în care în acest moment nu mai este posibilă accesarea rețelei Vodafone sunt:

Bacău, Bistrița, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Slatina, Târgoviște, Târgu Jiu, Zalău. Cu siguranță roamingul național se va dezactiva și în alte orașe, vă rog să lăsați un mesaj cu orașul în care nu vă mai puteți conecta la Vodafone.

Personal nu mă deranjează, semnal am cam peste tot 4-5 linii, chiar mă stresa că dacă pica semnalul pentru câteva secunde (de exemplu în lift) telefonul se conecta automat și instantaneu la rețeaua Vodafone, de unde nu mai dădea Domnul să iasă, trebuia să comut manual pe Digi. Nu îmi convenea să stea prea mult în Vodafone, deoarece în roaming avem doar 100 MB de internet, suficienți pentru un mail, o căutare pe „goagăl” sau wikipedia, chiar și pentru facebook, dar nu sunt suficienți pentru streaming.

Dacă aveți rețineri (cum am avut și eu), faceți un abonament de 2 euro pe 1 an, nu aveți ce pierde! Luați un număr digi oarecare, și dacă sunteți mulțumiți, puteți porta ÎN ORICE MOMENT numărul principal peste numărul de digi!

ACTUALIZARE august 2015: Între timp s-a deconectat roamingul național în majoritatea orașelor, practic nu este zi să nu se renunțe în vreo zonă la roamingul cu Vodafone. Se pare că în scurt timp doar în satele izolate și pe unele șosele fără acoperire vă veți putea conecta la Vodafone, așa că sfatul meu este să verificați înainte de abonare dacă aveți semnal nativ Digi. Desigur și Digi lucrează permanent la acoperirea proprie, dar știi cum e… nu lași cioara din mână pentru vrabia de pe gard  🙂 Totuși avem și o veste bună, cantitatea de date în roaming național s-a dublat, acum puteți folosi 200 MB, peste cei 3-5GB din rețeaua Digi mobil.

ACTUALIZARE iunie 2017: Acoperirea proprie s-a mărit în ritm amețitor, s-a renunțat complet la roamingul național cu Vodafone, au densificat rețeaua și acum au și 4G, în banda 1 (2100 MHz) și banda 38 (2600 MHz). Se oferă 50 (cincizeci) GB/lună la viteză maximă (negarantată, best effort) în rețeaua 4G și, în funcție de abonament, 5-10 GB/lună în rețeaua 3G. Sunt în continuare la fel de mulțumit. Am portat toate numerele de mobil la Digi (5 buc), nu mai am niciun număr în altă rețea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *