Eticheta curată de la Cris-Tim

Facebook are obiceiul să mă întrebe: La ce te gândești? Răspunsul: la eticheta curată de la Cris-Tim. Această “inovație absolută în industria alimentară din România” pe care alții o practică de ani buni.

Mă gândesc la asta pentru că am fost într-un supermarket și eticheta Cris-Tim era curată. Nu mai vedeai urmă de E-uri pe ea. Scria cam așa: „Ingrdint: carn d porc, carn d vită, gușa d porc, apă, sar, pipr, protin animal.”  Dacă ar fi așa, ar fi eticheta fără E-uri. Dar nu e chiar așa.

Ce NU conține produsul (nu conține teoretic, practic nu bag mâna in foc…):

• Fără Gluten: drăguț, dar oricum glutenul trebuia să stea în pâine și în pizza, unde face bine. Chiar nu înțeleg de unde exista gluten în mezeluri înainte și cum l-au băgat acolo. Cu forța?
• Fără Amidon: din nou, nu înțeleg de unde exista amidon înainte.
• Fără MDM: nu știu ce e asta, mă interesez – o fi “mechanically deboned meat”? Dacă e așa e ok, aia ar trebui sa fie proteină ieftină; partea rea e ca MDM-ul ăla conține calciu din bucățile de oase.
• Fără Soia: asta ține la ăia bătrâni care mâncau salam cu soia când nu aveau altceva; acum soia e la modă; iar dacă dai de hipsteri vegetarieni, ai probleme grave.
• Fără Coloranți sintetici: da, așa e; dar are tone de colorant dinăla obținut din gândaci uscați si mărunțiți (pentru cine nu știe: există niște ferme în care sunt crescuți gândăcei, care sunt apoi uscați, măcinați, si prin ceva proces ajung în salam. Inclusiv în cele cu #etichetacurata.
• Fără Monoglutamat de sodiu: Jos pălăria. De 10 ani așteptam mezeluri fără monoglutamat. No kiddin’!

Dar ce conține produsul? Conține conservant (o fi natural nitritul de sodiu sau a fost și ăsta curățat cumva prin vreun proces chimic?); acid ascorbic (să-i zici lui Mutu că nu e de sinteză ci Cris-Tim are vreo 3 angajați care stau și storc lămâia cât e ziua de lungă – poate chiar sunt niste oameni mai acri care prefac apa in vin – pardon, in acid ascorbic, ca să fie originali); agent gelatinizant – cum ar fi fost dacă foloseau Agent 007? Ar fi trebuit să îl treacă pe eticheta drept Bond, Jams Bond. Fără e. Ca să nu zic de Agent Orange

De ce NU îmi place eticheta asta? Pentru că nu îmi place publicitatea mincinoasă (hai să nu o numim pe asta „mincinoasă”), și nici măcar cea care ne induce în eroare prin manipulare.

Dragă Cris-Tim: fără Monoglutamat e mai bine decât cu Monoglutamat, dar până să aveți produsele curate mai aveți cale lungă. Nu ar fi mai cinstit să ziceți “Eticheta aproape curată”? Sau “Eticheta un pic murdară”?

Fuck! Din cauza etichetei ăsteia era să uit că acum ceva timp Covalact avea lapte praf în laptele covasit “Prea bun, prea ca la țară”, iar acum are doar proteine din lapte.

Opțiune: Dacă tot ai citit ceea ce am scris, încearcă și asta: Bogdan Stoica – Eticheta aia curată, de la Cris-Tim, nu-i așa curată. Merită!

ALIN BUGNAR

(pentru a lua legătura cu autorul, trimiteți o solicitare prin >>acest formular<<.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *