RockRider ST900 – MTB și nu prea

Noutatea este că s-a lansat pe piață varianta 2021 a bicicletei cu roți de 24″ RockRider 700, pe care am prezentat-o >>AICI<< .Seria nouă a primit indicativul 900, serie rezervată produselor de top. Bicicleta este închegată și bine lucrată, la fel ca majoritatea produselor Decathlon. Avem însă o modificare importantă, pe care ei o prezintă ca un beneficiu, în realitate însă au îmblânzit bicicleta, limitându-i drastic capacitățile offroad.

Decathlon a urmat trendul actual de transmisii 1x, adică o singură foaie la pedalier, însă nu s-a complicat cu transmisiile complexe și costisitoare 1×11 sau 1×12 cu pinionul mare de 50 dinți pe spate, ci pur și simplu au renunțat la două foi și schimbătorul din față și altceva nu au schimbat nimic. Practic acum avem o transmisie 1×8, cu aceeași casetă 11-34 pe spate, total ineficientă chiar și pentru drumuri forestiere. Foaia (pinionul de la pedalier) este de 36 iar cel mai mare pinion de la roată este de 34 de dinți, asta înseamnă că nu putem vorbi despre demultiplicare, imperios necesară pentru cățărări, ci chiar avem un raport de multiplicare de 1,06. Asta înseamnă să vă luați gândul că veți merge cu copilul pe drumuri de munte sau offroad. Problema este că se crează un disconfort pentru copil și renunță imediat, mai ales dacă nu e foarte atras de ciclism, ba chiar e posibil să renunțe definitiv. Desigur dacă locuiți în Constanța sau aveți de gând să mergeți doar prin parc, este în regulă această transmisie, dar pentru parc nu aveți nevoie de această bicicletă, puteți să o luați pe cea mai ieftină, va avea aceeași utilitate.

Să recapitulăm, Decathlon a renunțat la două foi, la schimbătorul din față, la maneta de schimbător și la tot ce implică montarea acestora (cabluri, cămăși, ghidaje, manoperă) și totuși a scumpit bicicleta cu 20%. Afacerea merge strună…

O altă modificare față de seria anterioară este că s-a renunțat la furca noname cu cursa de 65mm și s-a înlocuit cu o furca SUNTOUR XCT de 50mm. Având în vedere că seria XCT e tot un fel de noname, îndrăznesc să afirm că e tot un downgrade. Furca noname de 65mm a forjat-o fiul meu în condiții vitrege, inclusiv a participat la numeroase concursuri MTB și a coborât (cu grijă) pe trasee de DownHill și surprinzător furca lucrează și culisează foarte bine. Bicicleta este în continuare în uz, acum o călărește băiatul mai mic, nu au apărut probleme, altele decât uzura normală. Frânele au rămas aceleași, HAYES mecanică pe disc (160/160), nu sunt strălucite, dar având în vedere greutatea rider-ului, sunt acceptabile. O altă modificare este că s-a renunțat la schimbătorul spate SRAM X4 și s-a trecut la SHIMANO ALTUS (din păcate pe acest model „upgradat” schimbătorul este cu atașare directă pe cadru, s-a renunțat la ureche). Greu de spus dacă este upgrade sau downgrade, având în vedere că SRAM X4 este echivalentul calitativ al lui ACERA de la Shimano, deci cu o clasă peste Altus. Eu personal prefer totuși SHIMANO, sunt mai precise, nu se dereglează ușor și sunt trainice.

Dacă doriți să puteți folosi această bicicletă și pe munte, trebuie să aveți în vedere schimbarea pedalierului cu un model cu 2 foi (22-36 e perfect) sau chiar cu 3 foi, care sunt mai ieftine dar și mai grele. Mai aveți nevoie de schimbător față + manetă (ALTUS e suficient) și desigur de un mecanic bun. În funcție de calitatea pieselor și de manoperă, această modificare vă poate costa 200 – 400 lei. Totuși, înainte de a face achiziții, mergeți la un service de biciclete și discutați cu mecanicul, tot ceea ce am scris are caracter informativ și reprezintă părerile mele personale.

Cele scrise mai sus se aplică tuturor bicicletelor de buget care au transmisii de genul 1×8 sau 1×9, orice transmisie cu o singură foaie (adică 1x) și care nu are pe caseta de spate un pinion de minim 50 de dinți, este doar o găselniță de marketing: vă veți chinui pe urcări. Mai bine alegeți atunci o transmisie 2x sau 3x cu foaia mică de 22, nu e la modă, dar e mai eficientă, pierderile în lanțul cinematic sunt mai mici, uzura componentelor e mai mică. La orice transmisie 1x chainline-ul e dezastruos, dar asta nu apare pe nicio broșură de prezentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *