Sclavia modernă

Când la școală, pe timpul împușcatului, învățam că sistemul capitalist înseamnă exploatarea omului de către om și că acest sistem va colapsa, credeam că este doar propagandă ieftină stalinistă. Însă capitalismul sălbatic al zilelor noastre îmi demonstrează că ceea ce am învățat la școala comunistă este chiar adevărat. Fostele țări socialiste în general, și România în particular, sunt exemple perfecte. Trăim sub falsul miraj al libertății și al abundenței, însă de fapt suntem sclavii marilor puteri, trăim o formă de sclavie modernă.

Prăbușirea întregului bloc comunist într-un singur an, în 1989, nu a fost doar o coincidență, ci se datorează marilor puteri occidentale, care, având supraproducție, și-au dat seama că înfometații din țările socialiste le-ar putea aduce profituri uriașe. Dar să vorbim doar despre minunata țară în care trăim, România. Având în vedere că magazinele erau goale, nu trebuia să fii mare vizionar să îți dai seama că noi, fomiștii, vom cumpăra orice rahat frumos ambalat ce vine din vest. Apoi, au început să fie deranjați de concurența internă, unde totuși aveam o industrie complexă și forță de muncă supracalificată și ieftină, așa că au decis că produsele noastre nu corespund unor standarde inventate tot de ei și încetul cu încetul ne-au falimentat întreaga industrie. Am ajuns în situația în care demolăm fabrici și în locul lor ridicăm mall-uri, unde vindem tot produsele lor. Se pune întrebarea cui aparține de fapt România și de fapt pentru bunăstarea cui lucrează românii.

În trecut, pentru ocuparea unei țări se duceau lupte, războaie care durau ani de zile și mureau oameni, în zilele noastre însă, nu mai e nevoie de așa ceva. Străinii ne-au luat toate resursele, petrolul, gazele, sarea, aurul, cuprul, marmura, fabricile de tutun, telecomunicațiile (doar la Romtelecom mai este acționar minoritar statul român), industria ușoară este exclusiv controlată de firmulițe străine, industria constructoare de mașini este și ea făcută cadou francezilor și americanilor, rețelele de comerț modern sunt deținute aproape în totalitate de nemți, francezi, belgieni și polonezi, băncile la fel… și completați voi lista. Odată ce au pus mâna pe resursele noastre și noi muncim pentru ei, nu mai au nevoie de teritoriul nostru populat cu 20 de milioane de fomiști. Ei și-au luat ce le trebuie din țara asta, fomiștii ii lasă guvernului României, să-și bată capul cu problemele lor sociale. Ba chiar ne-au luat și forța de muncă de care aveau nevoie, mințile luminate lucrează acum pentru progresul occidentului, ceilalți își rup spatele pe șantierele lor sau șterg la fund bătrânii senili.

Marile corporații pentru care muncim direct sau indirect știu exact cu câți bani putem să supraviețuim și din această cauză salariile sunt atât de mici. Desigur, în primul rând este vina noastră, a tuturor, pentru că dacă NIMENI nu ar accepta un salariu de nimic, ar fi nevoiți să plătească la nivelul țărilor din care provin. Dacă ne-ar plăti prea puțin, am fi subnutriți, ne-am îmbolnăvi și nu am mai putea lucra pentru ei, dacă ne-ar plăti mai bine, profiturile lor ar fi diminuate. Spuneți voi ce este asta dacă nu o formă de sclavie modernă. Și sclavii de pe plantație erau îngrijiți și alimentați de stăpâni, să aibă putere să poată munci…

Puținele firme autohtone care au mai supraviețuit produc pentru occident sau comercializează produse fabricate sub branduri străine, întreaga activitate fiind controlată exclusiv de manageri subordonați firmelor-mamă, iar profiturile uriașe obținute pe spatele românilor sunt urgent repatriate. Desigur, mulți veți spune că aceste firme totuși creează locuri de muncă și că plătesc tot felul de impozite la stat, dar chiar și acești bani ajung, sub diferite forme, în alte țări. Salariile se duc pe utilități, toate furnizate de firme străine, sau pe produse importate, iar banii proveniți din încasarea TVA și din diferite taxe, impozite și accize ajung tot în afara țării, sub formă de dobânzi la FMI sau la alte bănci.

Mi se pare strigător la cer să importăm legume și fructe din țări precum Italia, Spania sau Portugalia, când aici avem sute de mii de hectare de teren agricol în paragină și cad livezile peste noi. Chiar și scobitorile trebuie să le importăm din China, nu suntem în stare să producem nici niște amărâte de scobitori? Exportăm materie primă și importăm produse finite, este rețeta care ne-a dus la dezastrul actual.

Desigur statul are cea mai mare parte din vină, guvernanții nu au un plan fluent, pe termen lung, se gândesc toți doar la cei 4 ani de mandat și la bunăstarea personală. De ce trebuie să construim autostrăzi (care nu se mai termină odată) cu firme străine? De ce nu poate CNADNR să construiască autostrăzile și să reabiliteze drumurile, nu avem ingineri, nu avem utilaje, nu avem materie primă, nu avem forță de muncă? De ce trebuie să plătim milioane firmelor străine, care apoi repatriază sume colosale? Cred că am și răspunsul. Statul nu își bate capul să gestioneze lucrări de asemenea anvergură, unde trebuie alocate bugete în funcție de specificul fiecărui tronson, trebuie angajați oameni, trebuie ținute furtișagurile angajaților sub control, trebuie ținută o contabilitate strictă, este multă bătaie de cap. Este mult mai simplu să iei șpagă de milioane de euro și apoi să predai lucrarea altora, n-au decât să se organizeze cum pot, tu, ca stat, nu mai ai nicio răspundere. Că nu se termină autostrăzile la termen sau niciodată nu mai e problema lor, s-a luat șpaga, poporul plătește de 10x prețul corect, timpul trece, campania electorală se apropie, trebuie să se concentreze pe următorul mandat, nu pe niște amărâți care toarnă betoane.

Noi, prostimea, să ne mulțumim că stăpânii noștri ne-au permis să muncim 12 ore pe zi pentru ei, astfel încât să ne permitem un leasing la o mașină, un concediu la greci la „all inclusive”, o rată de 30 de ani pentru niște betoane strâmbe la etajul 10 sau pentru un duplex pe ceva dealuri, unde ajungi prin noroaie până la genunchi… sclavul trebuie răsplătit, altfel se revoltă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *