Se blochează routerul wifi? Am soluția!

De ceva timp mi se bloca routerul wifi, de mai multe ori pe zi, uneori din 5 în 5 minute și nu își mai revenea decât după restart. Frustrant. În prima fază am coborât toți sfinții, dar nu ajută. Sunt mai mulți factori care contribuie la blocaj, factori pe care i-am eliminat pe rând. Mai jos aveți toate setările făcute de mine, după care nu am mai avut probleme:

În primul și în primul rând vreau să vă spun că cel mai prost sfat posibil peste care am dat pe net este să îți cumperi router nou. Nu te ajută absolut cu nimic, indiferent că îți cumperi un router de 70 lei sau unul de 2000. Să nu cădeți în această capcană financiară!

Folosesc un router TP Link pe RCS-RDS, deci conexiune PPPoE cu IP dinamic, tehnologie FTTB. Dar setările sunt cam aceleași la toate mărcile.

Primul pas: HARD RESET, să începem totul de la 0, cu un router curat – țineți butonul de reset apăsat 7 secunde. Apoi conectați-vă la router – la tplink accesând din browser http://192.168.0.1, username admin, parola admin – acestea le veți schimba după cum vă recomand mai jos.

WPS: DISABLED. Neapărat disabled. WPS este ca o invitație pentru mini-hackeri, un backdoor accesibil. Degeaba ai parolă complexă la router, dacă orice hipster se poate conecta spărgând un PIN banal, din cifre. Nici nu e greu, având în vedere că routerele astea nu au niciun fel de protecție la forced login. Ideea e că vecinii adolescentini se pot conecta la routerul vostru și apoi să descarce fișiere de pe torrents, și mai grav să lase fișiere la seed de pe IP-ul vostru. Vă papă toată lățimea de bandă cât ați spune „paralelipiped”, plus că s-ar putea să aveți probleme cu autoritățile. Deci obligatoriu WPS disabled si o parolă complexă la rețea, cu majuscule, minuscule, cifre, caractere speciale și fără cuvinte din dicționare. N-ar fi rău să schimbați lunar parola iar când plecați de acasă pentru mai mult timp (weekend, concediu), să opriți complet routerul.

WIRELESS MODE. Alegeți 11n only, n-are sens să zăpăciți spectrul și routerul cu mai multe norme antice. Unele dispozitive vechi s-ar putea să nu aibă norma N, în acest caz alegeți totuși mixed mode.

CHANNEL WIDTH: 20MHz. Mai stabil și absolut suficient.

CHANNEL: de fapt de aici se trag toate problemele, celelalte setări sunt doar de genul „paza bună trece primejdia rea”. Am instalat aplicația „wifi analyzer” și am constatat că routerele setate pe automat au prostul obicei de a începe să emită de jos, de pe canalul 1. Pe măsură ce se aglomerează, încep să schimbe în sus, 2-3-4-5-6, sar tot timpul de pe un canal pe altul și atunci se întâmplă ceva neașteptat și se blochează routerul. La bloc prinzi zeci de rețele, toate în benzile 1-6. Am setat canalul pe mod manual pe canalul 13 (maxim). Canal liber, sunt singur pe această frecvență. La fel ca la wireless mode, și aici e posibil ca unele dispozitive mai vechi să nu poată lucra pe canalul 13, în acest caz alegeți canalul maxim suportat.

În rest nu m-am băgat la setări, am mers pe cele default și nu mai am probleme. Am și uitat cum e să dai restart la router.

Succes și nu trebuie să-mi mulțumiți! 😛

te-ar mai putea interesa și Ce pot face două mâini dibace: extindere semnal wifi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *