Semaforizarea ambiguă din Tg. Mureș

Nebunia lămpii verzi intermitente pentru viraj la dreapta a atins și municipiul Tg. Mureș. Aici însă autoritățile, din exces de zel, au demontat complet corpurile de semafor pentru viraj la dreapta și le-au înlocuit cu aceste lămpi verzi intermitente (foto). Toate bune și frumoase, doar că, în acest caz, nimic nu îmi interzice să virez la dreapta când lampa verde intermitentă este stinsă, căci, nu-i așa, conform Codului Rutier, semaforul este valabil doar pentru direcţiile indicate de săgeţi, în acest caz pentru înainte şi la stânga.

Să fiu mai explicit. Pe vremuri, acolo era un corp cu 3 culori pentru viraj la dreapta, roșu, galben, verde. De ceva vreme autoritățile din Tg. Mureș pur și simplu au înlocuit acel corp cu lampa verde din imagine, care funcționeză astfel: când vechiul corp de semafor (care nu mai există) indica roșu sau galben, lampa verde intermitentă este stinsă. Când vechiul corp indica verde pentru dreapta, lampa verde intermitentă funcționează. Logica o înțeleg și o respect, doar că acum, dpdv legal, nimic nu îmi interzice să virez la dreapta, indiferent de starea lămpii verzi. Si este la fel în tot orașul, nu doar la intersecția din imagine… 

Desigur, târgumureșenii, oameni cu inteligență și bun simț peste media țării, au înțeles și respectă și ei noua semaforizare. Când lampa verde este stinsă, coloana de mașini stă. Când se aprinde verdele intermitent, mașinile virează la dreapta. Eu înțeleg cum vor ei să funcționeze, dar întreb, din punct de vedere legal, dacă îmi continui drumul spre dreapta atunci când lampa verde este stinsă, ce lege încalc? Pentru că semnificația culorii roșii este valabilă strict pentru direcțiile indicate de pe lampa roșie, sau după caz, de plăcuțele adiționale montate sub semafor, în acest caz înainte și la stânga, deci legal, culoarea roșie nu interzice să-mi continui drumul spre dreapta, indiferent dacă lampa verde intermitentă funcționează sau nu. Dacă nu erau aplicate săgeți pe semafor, atunci clar, culoarea roșie era valabilă pentru toate direcțiile. Plus că în acest caz nu mai există culoarea galbenă, lasă loc de abuzuri, polițistul poate spune că am intrat în intersecție când lampa verde se stinsese deja. Să nu mai punem la socoteală că lampa se poate stinge înainte de a intra în intersecție, dar noi ne continuăm drumul, crezând că, fiind lumină intermitentă, s-a stins doar pentru o secundă.

Chiar sunt curios ce ar hotărî judecătorul în cazul unui proces pe această temă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *