SUV-uri gratis pentru evazioniști!

Ne bucurăm ca proștii când ni se prezintă „marile” realizări ale ANAF-ului, când au mai închis o șaormerie, când au amendat cu 10.000 lei pe amărâtul care vinde sandwich-uri în gara din Popești-Leordeni, când i-au confiscat vecinului-buticar minunea de X6 luat, cum altfel, decât înșelând statul. O abordare total greșită, ANAF-ul ar trebui să ofere fiecărui chioșcar câte un SUV, cu titlu gratuit!

Tarabagiul din piață cu siguranță face și el evaziune fiscală, pentru că altfel n-ar supraviețui. Dar să analizăm puțin, ce face cu banii câștigați? Îi duce pe Lună cumva, sau îi cheltuie tot aici, deci banii se întorc în sistem? Ce face prima oară amărâtul care pune mâna pe niște bani? Ideal ar fi să-i reinvestească, dar în general își cumpără un SUV, visul oricărui român rupt în fund! Ei bine, din acea clipă banii negrii ai micului evazionist vor ajunge la stat, de bunăvoie și fără a mai fi nevoie de mii de funcționari plătiți de la buget. Pentru că SUV-ul își cere drepturile, consumă 18 l/100km în oraș și 12 în afară, trebuie să cumpere multă motorină, care poartă TVA și mai este și supra-accizată! Trebuie să plătească un impozit uriaș la primărie! Nici asigurarea nu este ieftină! Unde mai punem că un rând de anvelope pentru un suv sunt cam 10.000 lei, în general toate consumabilele sunt scumpe, chiar dacă și service-urile fac ceva evaziune, tot ajung ceva bani la buget! Obligat-forțat, banii micului evazionist ajung, sub o formă sau alta, la stat, deci un SUV albește banii negri! „Colectează” taxele mai eficient decât ANAF-ul!

Și uite-așa, prosperă service-urile, spălătoriile, furnizorii de piese, micul nostru evazionist contribuie fără să știe, prin afișarea manelismului, la crearea de locuri de muncă! Unde mai pui că amărâtul de buticar, care într-un moment de rătăcire s-a înțepat cu un X5-X6-Q7-ML, mai are de plătit niște salarii – da, probabil parțial la negru, dar acei bani nu ajung și ei înapoi la stat? Vânzătoarea din butic cu acei bani „negri” își plătește impozitele, utilitățile, cumpără mâncare, deci banii, mai repede sau mai târziu, ajung tot la stat. Patronașul mai plătește impozit la primărie, utilitățile, și foarte important, plătește furnizorii de marfă! Deci este un element esențial în lanțul comercial, dacă închizi toate buticurile, multe alte firme ar da faliment, nu ar mai avea piață de desfacere!

Desigur trebuie să existe o disciplină financiară, dar ar trebui impozite mult mai mici, pentru că, după cum spuneam, într-un final toți banii ajung înapoi la stat. Decât să impui niste taxe aberante ca apoi să închizi mii de buticuri care de bine, de rău au cățiva angajați și plătesc ceva impozite, mai bine să plătească fiecare o taxă modică, lasă-l să lucreze, să dea de lucru măcar la 2-3 oameni! Alternativa de a închide micile afaceri înseamnă defapt foarte mulți șomeri, oamenii care atunci când lucrau la butic mai plăteau ceva-ceva și la stat se transformă în șomeri, în asistați sociali, care vor trage bani de la stat!

Nu cred că se justifică armata de funcționari plătiți cu bani grei care verifică dacă nu cumva patronul-infractor a uitat să declare o cutie de scobitori, ca în final să-i închidă coșmelia, să trimită angajații în șomaj, prin aceste măsuri de fapt se reduce consumul și implicit scad toate taxele colectate la buget. Mai bine să ne concentrăm pe cei care obțin MILIOANE de euro din contracte cu statul, plimbând niște hârtii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *