Trecerea de pietoni nu e tunel blindat!

Prin natura serviciului meu, circul frecvent prin mai multe orașe din țară, așa că am avut posibilitatea să observ comportamentul pietonilor care intenționează să traverseze prin locurile marcate. În 3 orașe relativ apropiate pietonii se comportă total diferit. Codul Rutier e la fel pentru toată țara, dar cei 7 ani de-acasă au fost înțeleși diferit în aceste orașe.

În Cluj de exemplu, pietonii pun capul în pământ, nu se uită nici în stânga, nici în dreapta și trec strada de parcă trecerea de pietoni ar fi un tunel blindat, unde nimic nu li se poate întâmpla.

În Târgu Mureș pietonii sunt în extrema cealaltă. Se opresc la marginea străzii și nu se clintesc de-acolo până nu oprește vreo mașină și nu-i invită șoferul printr-un gest să traverseze. Nu ar pune piciorul pe trecere pentru nimic în lume și nici șoferii nu opresc pentru un pieton care așteaptă, e ca și cum ar exista un semafor cu buton unde trebuie să aștepți puțin la culoarea roșie, până se adună mai mulți pietoni. Eu, obișnuit cu animăluțele din Bistrița, opresc din timp, și de fiecare dată observ că pietonul sau mașina din spatele meu nu se aștepta să opresc.

În Bistrița e cel mai palpitant. Aici pietonul stă pe marginea drumului, stă cuminte acolo, te pândește, și când ajungi la 3 metri de trecerea de pietoni, sare în fața mașinii, la care tu oprești la limită, cu scârțâituri, pietonul gesticulează, se enervează, strigă „Ce faci băăăăă, nu vezi că-i trecere!?!?” Degeaba vrei să anticipezi această mișcare, am încercat eu, pietonul era pe margine, mă uitam insistent la el să văd ce are de gând, pietonul însă când a observat că îi urmăresc mișcările, s-a uitat în altă parte, se uita fluierând în sus, ba chiar s-a ascuns după un copac, dar cu coada ochiului mă urmărea! Și, același scenariu! Când eram la 1 metru de trecerea de pietoni, îmi sare pe capotă, înjurând de mama focului, că ce fac, sunt orb, nu văd că trece Măria-Sa! Curios, tot analfabetul știe că are prioritate pe trecerea de pietoni! Nu știe însă că are și obligații! 

Zilele trecute o femeie și-a împins căruciorul în fața mașinii mele, rapid și cu avânt, ca nu cumva să apuc să trec! Bineînțeles am oprit, dar nu m-am abținut și m-am dat jos din mașină și am întrebat-o dacă merită să testeze vigilența șoferilor cu viața propriului copil? Degeaba, n-ai cu cine…

Stimate pieton care te arunci în fața mașinii că vezi-doamne ești pe trecere și treci tacticos, în pas de melc, scuipând cojile de semințe pe capotă, s-ar putea ca data viitoare când faci acest gest să nu apuc să opresc, poate nu țin frânele, poate caut ceva prin telefon… Nu aș vrea să te omor, doamne ferește de așa ceva! Vreau să-ți rup șira spinării, să stai toată viața într-un scaun cu rotile și să ai timp să meditezi dacă merită să te nenorocești cu dreptatea în mână! Să vezi cum ai ajuns din omul puternic care ai fost, un neajutorat, să simți cum e să te șteargă alții la fund! Să trăiești momentul când soția te părăsește pentru un om integru, pentru că femeile au nevoie de sprijin, stabilitate, siguranță, nu le trebuie o povară, femeile au nevoi pe care tu n-o să mai poți să i le satisfaci, poate va cădea în brațele tânărului avocat care te reprezintă, poate o va consola cel mai bun prieten al tău pe al cărui umăr va plânge sau poate chiar în brațele mele, acum dacă tot a făcut soarta să ne întâlnim mai des! Prietenii se vor distanța foarte repede de tine, copiii se vor rușina. Vei trăi din mila statului, a satului și a vecinilor. Vei afla pe propria piele că viața bate filmul, și toate astea doar pentru că în loc să aștepți 3 secunde să fii sigur că te-am observat sau chiar să mă lași să trec, tu ai vrut „să-mi dai o lecție”, să-mi areți cine e suveran pe trecerea de pietoni! Te încălzește cu ceva că am primit 2 ani cu suspendare? Sau chiar cu executare? Doi ani trec repede, mă voi întoarce la viața mea normală, pe când tu vei rămâne o plantă pe post de decor, părăsit de toți, nu-ți vei dori decât să mori!

Și atunci, te întreb pe tine, tâmpitule care te arunci în fața mașinilor, nu mai bine lași deoparte răutățile astea fără sens și aștepti până oprește șoferul și te invită să traversezi? După care mergem în treaba noastră, la prietenii noștri, la familiile noastre, fericiți și sănătoși?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.