Ucraina, țară vecină și prietenă?

Sunt alături de ucrainenii nevinovați, sper să se termine cât mai repede acest coșmar și sper că președintele Zelenski, care este văzut ca un erou în aceste zile, își va reconsidera poziția față de țările vecine și față de minoritățile naționale din țara lui.

Sunt sigur că acum s-a convins că îi suntem prieteni, că ajutăm necondiționat poporul ucrainean. Prietenul (și vecinul bun) la nevoie se cunoaște. De aceea, sper că ne va considera și el prieteni și nu dușmani, că va renunța la discursul naționalist, că va înceta să asimileze forțat minoritățile (aici mă refer în mod expres la minoritatea română și maghiară), că va accepta dubla cetățenie pentru locuitorii Ucrainei. Sper că își va da jos de pe perete harta Ucrainei Mari, că va înceta să spună că Bucovina aparține Ucrainei și că a fost furată de români, că va reda drepturile și va respecta minoritățile naționale de pe teritoriul lor. Sper că va redeschide școlile cu predare în limbile minorităților și de ce nu, va adopta limbi oficiale locale, pe modelul Serbiei, unde limbile română și maghiară sunt limbi oficiale!

Regret că a trebuit să treacă printr-o experiență traumatizantă ca să își dea seama cine-i sunt prietenii pe care se poate baza și cine-i sunt inamicii adevărați. Să nu mai răscolim trecutul, să acceptăm că Bucovina este a oamenilor, indiferent de naționalitate, și că trebuie să lăsăm trecutul în spate și să colaborăm pentru un trai mai bun (da, este valabil și pentru Transilvania, Moldova, Banat, Dobrogea…).

Articolul din link nu îmi aparține, dar nici chiar eu nu puteam să-l scriu mai bine 🙂
https://arhiblog.ro/ucraina/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *